(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада батанын негизги түшүнүгү – бул кѳзгѳ кѳрүнбѳгѳн күчтѳрдүн алкоосун алуу менен ѳзүңѳ жалгоонун аркасында күч топтоо болуп, эң чоң ооматты оодарып алган болуп саналып жаратуучу күчкѳ ээ болуу менен бул Ыйык Күч-Кубат. Бата - байыртан бери кыргыз элинде жашап келген адамга жакшылык тилеген каада. Каргыш - бата берүүнүн каршысы. Тескери батадагы (каргыштагы) суук сөздөр адамдын жүрөгүн зыркыратып сөөктөн өтөт. Ал адамга жамандык каалаган сөз жүзүндөгү формула.