(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада философиялык антропологиянын алкагындагы Калыгул Бай уулунун социалдык-футурологиялык идеялары иликтенет. Кыргыз элини философиялык ойлом тарыхында футурологиялык идеологеманын патриархы Калыгул Бай уулунун (1785-1855–жж.) орду өзгөчө, анткени ал кеменгер ойчул катары жекелик мене жалпылыктын байланышын сезе билип, өз мезгилинин келечегин аныктай алган. Калыгул-ойчулдун антропо-футурологиялык ойлору ал өзү жашаган доордон озуп, келечектин кантип-кандай болоорун туура, адекваттуу боолгологон. Азыркы илимдин түшүнүгү менен мүнөздөгөндө ал экстраполяция ыкмасын – жекеликтен жалпылыкты, учурдан келечекти көрө билген. Коомдук түзүмдүн өзгөчөлүгүн туя билип, «эмне кылыш керек деген суроого» жооп-кеңеш берген.