(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада Казакстанда жергиликтүү өз алдынча башкаруу системасын түзүү жана өнүктүрүү проблемалары каралат, анткени, Казакстандын Президенти К.Ж. Токаевдин айтымында, “жергиликтүү өз алдынча башкарууну реалдуу децентралдаштырууну ишке ашыруу керек”. Казакстан Республикасынын Конституциясында жергиликтүү өз алдынча башкаруу органдарынын ишин жөнгө салуучу ченемдер жазылган, бирок иш жүзүндө бул конституциялык нормалар аткарылган эмес. Казакстан Республикасынын Президенти К.Ж. Токаев айрыкча белгилегендей, «бүгүнкү күндө жергиликтүү өз алдынча башкаруу органдары бир эле учурда жергиликтүү өз алдынча башкаруунун жана жергиликтүү өз алдынча башкаруунун институту болуу менен гибриддик мүнөзгө ээ. Ошондуктан мыйзамдык негизде маслихаттын да, акимчиликтин да ыйгарым укуктарын так аныктоо зарыл. Алардын функцияларын жана полномочиелерин так аныктап, зарыл болгон нерселердин бардыгы менен — материалдык-техникалык база жана жетиштуу финансылык ресурстар менен камсыз кылуу зарыл.