(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Макалада биринчи жолу Жалал-Абад жана Нарын облустарынын табигый популяцияларында ɵскɵн боёчу эндиктин - Macrotomia euchroma (Royle) Pauls. жана самарканд ɵчпɵс гүлүнүн - Helichrysum maracandicum Popov ex Kirp. корлору аныкталган. Эки ɵсүмдүктүн биологиялык жана эксплуатациялык корлору боюнча изилдөө жүргүзүлүп, таралуу ареалдары жана жылдык чектери белгиленди. Жалал-Абад облусундагы боёчу эндиктин аянты - 42,5 гектар кургак формада тамырлардын биологиялык корлору 33,39 тонна болот. Эксплутациялык корлору- 16,7 тонна. Нарын облусунда 1585 гектар аянтчасында боёчу эндик таралып, биологиялык кору - 739,6 тонна, эксплуатациялык - 369,8 тонна болот. Самарканд ɵчпɵс гүлүнүн Жалал-Абад облусунун Чаткал өрөөнүндө дарылыкка керектуу кургак сырьелук гүлүнүн аянты 1000 гектардан ашып, кургак биологиялык кору - 150 тонна, жана эксплуатациялык кору - 100 тонна болот