(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Кыргызстандын токойлору өзүнүн кичинекей аянтына карабастан экологиялык, социалдык жана экономикалык жактан өзгөчө жергиликтүү калк үчүн маанилүү роль ойнойт. Токойлор мамлекеттик, негизинен мамлекеттик токой фондунун карамагында 2613740 га аянт жер камтылган, анын ичинен 1123050 га (республиканын жалпы аянтынын 5,62%) токой баскан аянт болуп эсептелет. 1,2 миллион гектарга жакын жер жайыт катары пайдаланылат, бул малчылыкты айылдагы негизги киреше булагы болуп кала берүүсүнө шарт түзөт. Бирок, менчигинин түрүнө карабастан, малдын санынын көбөйүшүнөн улам жайыттардын деградацияланышы, малды ашыкча жаюу жана жөнгө салынбаган мал чарбачылыктын кесепетинин, экология үчүн да оор кырдаалга кептелүү негизге көйгөй болуп саналат.