(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Ысык-Көлдүн суусунун экологиялык абалына комплекстүү баа берүүнү жүргүзүү жана көлдүн экосистемасынын экологиялык тең салмактуулугун сактоо боюнча эффективдүү чараларды жана сунуштарды иштеп чыгуу өлкөнүн эколог окумуштууларынын актуалдуу милдети болуп саналат. Өлкөдө узак мөөнөттүү мониторингдик анализдер бар, бирок аларды кайра иштетүү жана болжолдуу анализдерди жүргүзүү зарыл. Мындай ыкмалардын бири – көл суунун трофикалык деңгээлинин индекси. Көлдүн трофикалык статусу убактылуу жана мейкиндик өзгөрүүлөргө дуушар болоорун анализдер көрсөттү. Жалпысынан көл трофикалык статусу боюнча олиготрофтук суу объектилерине кирет, мында негизги биогендик элементтер аз жана кабыл алынган ЧДК ашпайт. Бирок, трофикалык абалдын индекси боюнча, с. Чок-Тал эң булганган аймак катары бааланып, Балыкчы, Чолпон-Ата, Григорьевка жана Бостери изилдөө участокторунда суу экосистемаларынын трофикалык абалынын олиготрофтуктан мезотрофтукка өзгөрүүсү байкалат. Бул суу системаларында азот жана фосфор сыяктуу биогендик заттардын концентрациясынын жогорулагандыгын көрсөтүп турат. Трофикалык денгээл индексин колдонуу көлдүн суунун сапатын деталдуу жана комплекстүү баалоого мүмкүндүк берет жана аны чарба кызматкерлерине да, илимий кызматкерлерге да кеңири колдонуу үчүн сунушталат.