(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макалада Кыргызстанда дары өсүмдүктөрдүн табигый шартта таралышы жана табигый кору башка өсүмдүктөр менен жамааташып өсүү шарттары боюнча илимий маалыматтар берилди. Өлкөдө айдоо жерлеринин аянттарынын көбөйгөдүгүнө жана адамдын чарбалык иштерди кенейтүүсүнө байланыштуу, ошол себептен жапайы өскөн дары өсүмдүктөрдүн азайуусуна алып келүүдө. Республикадагы дары өсүмдүктөрдүн табигый корунун бүгүнкү күндөгү абалы жана алар таралган жерлерди сарамжалдуу пайдалануу менен бирге кечиктирилгис коргоону талап кылууну сунушталат. Изилдөө учурунда өсүмдүктөрдүн табигый шартта таралуусу менен биргеликте Patrinia intermedia дары өсүмдүгүнүн ар кандай жашоо шартта өсөөрү аныкталып өсүмдүктөрдүн коомдоштуктары боюнча тактоолор көрсөтүлдү.