(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Акыркы убакта генофондду, анын ичинде эндемикалык жана сейрек кездешүүчү дары өсүмдүктөрүн коргоо жана сарамжалдуу пайдалануу маселеси көйгөй бойдон калууда. Өсүмдүк ресурстарын эксплуатациялоонун кеңейиши айрым өсүмдүктөр коомдоштуктарынын жана алардын компоненттеринин өзгөрүшүнө алып келди, ал эми өсүмдүктөрдүн кээ бир түрлөрү жок болуп кетүү алдында турат. Антропогендик факторлордун таасири астында эндемикалык жана сейрек кездешүүчү түрлөрдүн жашоо шарттарынын өзгөрүшү ареалынын кыскарышына алып келиши мүмкүн. Жаратылыштагы абалы олуттуу тынчсызданууну жараткан өсүмдүктөрдүн түрлөрүн сактап калуу үчүн, ошондой эле өсүмдүктөрдүн ресурстарын сарамжалдуу пайдалануу үчүн, коргоого муктаж болгон өсүмдүктөрдүн бардык түрлөрүн эске алуу зарыл.