(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бийик тоолуу Ички Тянь-Шань өрөөнүндөгү Нарын району географиялык жайгашуусу боюнча өсүмдүктөрдүн табигый шарттагы таралуусу өзгөчө биологиялык ар түрдүү чөйрөнү камтыйт. Кайталангыс табияты менен өзгөчөлөнгөн, климаттык шарты катаал дениз денгээлинен 2500-4000 м бийиктикке чейин Салкын-Төр мамлекеттик жаратылыш паркынын аймагынын көпчүлүк бөлүгүн тоолуу аска зоолор түзгөндүктөн альп алкагы менен чектелет. Ошондуктан өсүмдүктүн түрлөрү өзгөрүп, физиологиялык процесстери да өзгөрүп турат, ошол себептен ага мүнөздүү петрофилдүү өсүмдүктөр да кездешет.