(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Макалада Чүй өрөөнүндө өстүрүлгөн кадимки дан куурайдын (Rubus idaeus L.) түшүмдүү жана үнөмдүү сортторун изилдөө натыйжалары келтирилген. Изилдөөнүн предмети болуп кадимки дан куурайдын Пригородная, Бабье лето, Барнаул жана Новости Кузьмина сортторунун төрт түрү болду. Илимий изилдөөлөрдүн негизги максаты - Чүй өрөөнүндөгү дан куурай өсүмдүгүнүн жогорку өндүрүмдүү сортторун аныктоо жана экономикалык натыйжалуулугу менен мүнөздөлгөн өндүрүшкө киргизүү үчүн келечектүү сортторду табуу. Отургузуучу материалдарды, жер семирткичтерди, өсүмдүктөрдү коргоочу каражаттарды, күйүүчү майлар, түшүм жыйноо жана өсүмдүктөрдү багуу менен байланышкан башка жумуштарга кеткен чыгымдар эске алынып, 2014-2016-жылдарга баалар менен эсептөөлөр жүргүзүлдү. Белгилердин комплексине ылайык, республиканын Чүй өрөөнүндө өнөр жай шарттарында өстүрүүгө эң жакшы эки келечектүү сортторун бөлүүгө болот.