(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Иште Фитоспорин, Триходермин коммерциялык препараттары, эрмен (Artemisia absinthium L.,), Иерусалим артишогу (Helianthus tuberosus) өсүмдүктөрүнүн экстракттары, Иерусалим артишогу +сарымсак (Allium sativum) кабыгынын экстракты, ошондой эле Ж-1 сабагынан жана Ж-2 жалбырактарынан алынган экстракттар алардын Кытайда өндүрүлгөн өнөр жайлык помидор көчөттөрүнүн өнүп чыгышына жана өсүшүнө тийгизген таасири изилденген. Үрөндүн өнүп чыгышынын эң эффективдүү стимуляторлору Фитоспорин жана Ж-2 жалбырактарынын жана Ж-1 сабактарынын экстракттары экендиги аныкталды. Помидор көчөттөрүн коммерциялык препараттары жана өсүмдүктөрдүн экстракттары менен дарылоо Ж-2 жалбырактарынан алынган экстракт эң эффективдүү экендигин көрсөттү. Шифрленген Ж-1 жана Ж-2 патенттөө предмети болуп саналат.