(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Макалада Кыргызстандын аймагында өскөн кээ бир эфирмайлуу өсүмдүктөрдүн жапайы түрлөрү жөнүндө сөз болот. Бул өсүмдүктөрдүн өскөн жерлери, ошондой эле илимий жана салттуу элдик дарыгерчиликте колдонулушу көрсөтүлөт. Бул маалымат дары-дармек өсүмдүктөрүн жыйноо мезгилинде кызыктар тараптарга пайдалуу болушу мүмкүн. Дары-дармек өсүмдүктөрүнүн жүздөгөн түрлөрү келечекте пайдалуу болуп эсептелип, анын ичинен макалада көрсөтүлгөндөй республикабыздын табигый шарттарында кездешкен түрлөрү мамлекеттик фармакопеяга катталган. Адабий булактардын жана институттун эфирмайлуу жана дары өсүмдүктөр лабораториясынын маалыматтары боюнча эфирмайынын кармалышы жана өскөн жерлери аныкталган. Кыргызстандын флорасында кезиккен жапайы эфирмайлуу өсүмдүктөр боюнча изилдөөлөр албетте, ар бир түрү үчүн кошумча түшүндүрмөлөрдү жана терең комплекстүү изилдөө талап кылынат.