(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Климаттын жылышы дүйнөнүн көптөгөн криогендик геосистемаларынын күчтүү өзгөрүшүнө алып келиши мүмкүн. Салыштырмалуу кичинекей аянты бар массивдер болгон бийик тоолуу тоңгон чым пальзалар өзгөчө аялуу. Биз Борбордук Тянь-Шандын Арабел платосунун чегинде топурактары Cryosols деп диагноз коюлган мындай төрт массивди изилдедик. Бул аймакта топурактарда жана микро көлчөлөрдө карбонаттардын активдүү топтолушу пайда болгон уникалдуу Са-Fe геохимиялык ландшафттын топтолушу көрсөтүлгөн. Бул ландшафттар дарыялардын химиялык агымынын пайда болушуна активдүү катышат жана алардын иштеши жылуу климатта кескин өзгөрүшү мүмкүн.