(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макалада суу режиминин кээ бир негизги көрсөткүчтөрү чагылдырылган. Чүй өрөөнүнүн түндүгүндөгү боз топурактуу жеринде (Кеңеш айылы) өстүрүлгөн соянын (Glycine max. (L.) Merr.) беш сортуна эксперименталдык изилдөөлөр жүргүзүлгөн. Бир нече мезгилдин ичинде соянын ар түрдүү сортторунун жалбырактарындагы сууну кармап туруу, жалбырактын транспирациясынын ыргалдуулугун жана суунун курамын изилдөө боюнча иштер жүргүзүлдү. Биз транспирациянын ыргалдуулугунун күндүзгү динамикасын, ата мекендик жана чет өлкөлүк соя сорттору үчүн анын минималдуу жана максималдуу маанилерин аныктадык. Жалбырактардын IT бир жана эки чокулуу ийри сызыгы бар экени аныкталды, мында анын максимуму күндүзгү саат 3 жана 5те абада t +33-35°C болгон. Жалбырактардагы суунун курамына жана сууну кармап калуу жөндөмдүүлүгүнө жараша бардык үлгүлөрдүн көрсөткүчтөрү жарым суткага чейин жогорку концентрацияда сакталат. Бирок температуранын жогорулашы жана анын кечинде төмөндөшү менен графикте жылмакай төмөндөө байкалат. Өлкөнүн түндүк аймагынын кургак климатына карабастан, Чүй өрөөнүнүн шарттары соя сортторун өстүрүүгө мүмкүндүк берет. Алынган натыйжалар алардын атмосфералык жана топурактагы кургакчылыкка туруктуулугун сүрөттөйт.