(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Макалада Кыргыз Ала-Тоосунда өскөн эфир майлуу өсүмдүктөрдөн мите курттарга жана мите ооруларына каршы препарат алуунун жолдорун издедик. Синтезделген дарылар пайда боло электе эле жаныбарлар ар кандай мите курттардан арылуу үчүн эфир майлуу өсүмдүктөрдүн айрым түрлөрүн жешкен. Жапайы жана үй жаныбарларынын кээ бирлери кээ бир ооруларга кабылганда уулуу, кескин (сасык) жыттуу өсүмдүктөрдү жешет, алардын даарылык касиеттерин азырынча толук түшүндүрүүгө мүмкүн болбогону белгилүү. Изилденген өсүмдүктөрдүн изилдөөлөрүнүн натыйжасында мите ооруларына айкын терапиялык жана профилактикалык таасир көрсөттү. Бирок, сунушталган өсүмдүктөр жана бул оорулар үчүн өзүнчө иш-аракеттери өтө натыйжалуу эмес. Алардын профилактикалык таасирин күчөтүү үчүн изилденген өсүмдүктөрдөн комплекстүү рецептер, дозалар, премикстер, инфузиялар жана изилденген өсүмдүктөрдүн экстрактылары иштелип чыккан.