(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Макалада Crataegus alma-atensis бутактарында тритерпендик бирикмелердин сапаттык жана сандык курамынын натыйжалары берилген. Сапаттык реакциялардын натыйжасында тритерпендик сапониндер табылган Алардын сапаттык курамы жука катмарлуу хроматографиянын жардамы менен аныкталат. Гидролизден кийин системада: муздак уксус кислотасы – хлор суутек кислотасы – тазаланган суу (3,5:1:5,5) жука катмарлуу хроматография методу менен хлороформ-метанол-суу системасында сапониндердин суммасын бөлүү жүргүзүлгөн (18:11:2,7). Урсол кислотасы аныкталды. Спектрофотометрия ыкмасы менен тритерпен бирикмелеринин суммасынын сандык курамы аныкталды. спектрофотометрия методу менен сапониндердин 317 нмде концентрацияланган күкүрт кислотасы менен реакциясынан кийин урсол кислотасына кайра эсептегенде 1,33% түзгөн.