(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Сандык аймагындгы нефелиндүү сиениттерди натрий сульфаты менен күйгүзүү, андан кийин күйгүзүлгөн массаны күкүрт кислотасы менен ажыратуунун мүм-күнчүлугү боюнча изилдөөлөр жүргүзүлдү. Температуранын (650дөн 9500Сге чейин) жанакүйгүзүүнүн узактыгынын (30дан 120 мүнөткө чейин) алюминий жана темир бирикмеле-ринин бөлүнүп чыгуусуна тийгизген таасири изилденген. Нефелиндүн сиениттерди на-трий сульфаты менен күйгүзүү процессинин оптималдуу шарты 7500С жана узактыгы 60 мүнөт экени аныкталды. Нефелиндүү сиениттерди натрий сульфаты менен күйгүзүү жана андан кийин күйгүзүлгөн массаны күкүрт кислотасын менен ажыратуу Al2O3 (53,4%), Fe2O3 (22,4%) жана сейрек кездешүүчү металлдардын (79,7-86,9%) алынышын шарттай турган-дыгы аныкталган.