(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Жүргүзүлгөн эксперименттик изилдөөлөрдүн жана алардын натыйжаларын илимий-практикалык негизинде синтездин шарттарынын өзгөрүүсүнүн натыйжасында (темирдин жана гадолинийдин туздарынын концентрациясы, тунгучтун табияты, рН, температура) стабилизатордун структурасында темирдин жана гадолинийдин оксиддеринин жана гидроксиддеринин нанобөлүкчөлөрүнөн турган аралаш ансамбль - агрегаттар пайда болоорун көрсөтүүгө болот. Химиялык чөкмө ыкмасы менен (эскирүү ыкмасынан айырмаланып) кыска рН интервалында негизинен темир жана гадолиний оксиддеринен турган бөлүкчөлөрдүн ансамблинин пайда болушу байкалат. Синтезделген гуминдик композиттик материалдардын магниттик мүнөздөмөлөрүн талдоо спектрдик катмарлардын жалпы саны рефлекстердин санына пропорционалдуу экендигин жана кайталануу фактору менен мүнөздөлөрүн көрсөттү. Гуминдик композит үлгүлөрүнүн маалыматтары үчүн бул фактордун мааниси алардын минималдуу санын сүрөттөйт, демек, орточо клетка менен кристаллдарга туура келет.