(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макалада саясий модернизация менен жарандык коомдун ортосундагы маанилүү өз ара аракеттенүү жана анын демократиялык процесске тийгизген таасири каралат. Саясий модернизация Заманбап саясий өнүгүүнүн негизги компоненти катары институттардагы, структуралардагы жана процесстердеги, ошондой эле саясий тутумдагы жүрүм-турум ченемдериндеги жана баалуулуктарындагы өзгөрүүлөрдү камтыйт. Жарандык коом өз кезегинде ачык-айкын, жоопкерчиликтүү жана туруктуу демократиялык институттарды түзүүгө көмөктөшүп, саясий процесстердин активдүү катышуучусу жана контролеру катары роль ойнойт. Макалада бул эки кубулуштун өз ара аракеттенүүсү, атап айтканда, жарандык коом активдүү жарандык активдүүлүк, саясий реформаларга мониторинг жүргүзүү жана жарандардын укуктары менен эркиндиктеринин сакталышын жактоо аркылуу саясий модернизация процессине кандай таасир эте алары каралат. Тескерисинче, саясий модернизация жарандык активдүүлүккө жана катышууга көмөктөшүүчү мыйзамдык жана институционалдык механизмдерди түзүү аркылуу жарандык коомду чыңдоого жардам берет.