(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Санариптик технологиялар коомдун бардык тармактарына таасирин тийгизип, заманбап жашоонун ажырагыс бөлүгү болуп калды. Бирок, санариптик доордун өнүгүшү менен санариптик теңсиздик деп аталган теңсиздиктин жаңы формалары пайда болот. Бул макалада санариптик теңсиздиктер алардын көрүнүштөрүн, себептерин жана кесепеттерин талдоо менен маанилүү социалдык-маданий көйгөй катары каралат. Макалада маалыматтык технологияларга жетүү, санариптик шаймандарды колдонуу көндүмдөрү, социалдык-маданий тоскоолдуктар жана коомдун социалдык-маданий динамикасына тийгизген таасири сыяктуу санариптик теңсиздиктин ар кандай аспектилери каралат. Ошондой эле макалада бул көйгөйдү чечүүнүн мүмкүн болгон жолдору, анын ичинде билим берүү программалары, мамлекеттик колдоо жана санариптик сабаттуулукту жогорулатуу боюнча демилгелер сунушталат. Макаланын максаты-адилеттүү жана инклюзивдүү коомду түзүү үчүн санариптик теңсиздикти чечүүнүн маанилүүлүгүн түшүнүү.