(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул эмгекте экономиканын жана эмгекти уюштуруунун этикасынын өз ара көз карандылыгынын диалектикасы жана коомдун социалдык топторунун экологиялык проблемаларга мамилесинин моралдык принциптери жана нормалары, анын көрүнүшүнүн ар кандай формаларында талданат. Сөз, биринчиден, материалдык дүйнөнүн (заттын) өнүгүүсүнүн табигый, биологиялык жана социалдык деңгээлдерине жана формаларына таасир этүүчү социалдык экология, экологиялык этика жана биоэтика сыяктуу экономикалык процесстердин призмасы аркылуу караган экологиянын түрлөрү жөнүндө болуп жатат. Бул изилдөөнүн көз карашында автор рынок мамилелеринин шарттарында, бир жагынан эмгекти уюштуруудагы көрүнүштөрдөгү өзгөчөлүктү жана айырмачылыкты, бир жагынан экономиканын эмгек этикасына тийгизген таасирин, призмасы аркылуу карайт. өндүрүштүн экологиялык абалына тийгизген таасири айлана-чөйрөнүн жана анын тургундарынын ичинен өсүмдүктөр жана фауна, жана адамдын (коомдун) мамлекеттердеги экономикалык өнүгүү деңгээли боюнча айырмаланган, экинчи жагынан. Ушуга байланыштуу глобалдашуу шартында экономика менен экологиянын өз ара байланышы жана өз ара таасири маселелерин Известия НАН КР, 2023, №5 195 чечүүнүн контекстинде социалдык-саясий система катары капитализмдин калыптанышындагы жана өнүгүшүндөгү айырмачылыктарга анализ жасалат. өнүккөн, маалыматтан кийинки жана өнүгүп келе жаткан, сырье, дүйнө өлкөлөрү