(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Заманбап шарттарда адам дүйнөсү ар түрдүү аспектилерде, анын ичинде онтологиялык, болмуштун принциптердин түшүндүрүүчү, аксиологиялык, баалуулуктар теориясына түшүнүк берүүчү жана дүйнөнү таануу процессин изилдөөчү гносеологиялык жактан тез өнүгүп жатат. Бүгүнкү күндө коомдук илимде мындай көрүнүштөрдү түшүндүрүүгө жардам берген жаңы категориялар түзүлүүдө. Коомдо болуп жаткан процесстер бизди курчап турган бүткүл чөйрөнү, ошондой эле рухту өзгөртүүгө мажбурлайт. Ошол эле учурда коомдо белгилүү бир социалдык жүрүм- турумду түзүүгө багытталган идеяларды жасалма пропагандалоодон баш тартууга болбойт. Жогоруда айтылгандарга байланыштуу, бул макалада автор ааламдашуу шартында руханий жана адеп- ахлактык баалуулуктарды трансформациялоо проблемасын философиялык талдоо маселесин илимий жактан талдоо жана сын көз менен түшүнүүгө аракет кылган.