(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Автордун аталган макаласында философиялык теория тажрыйбасындагы оюн маселеси каралат, андан тышкары анда айтылгандай оюн адамдан кыйлага улуу. Ал өзүнүн баштапкы нукура формасында, калыбы, мейкиндикте орун которуп жүрүүгө жөндөмдүү жандыктардын ааламында калыптанган. Оюн жаш жаныбарларга организмди бекемдөөнүн, жашоо-турмуш үчүн болгон күрөштүн ыкмаларын өздөштүрүүнүн, мурунку муундардын чексиз алмашуусунда топтолгон болмуштун тажрыйбасына ыктоосунун, ырахат алуусунун каражаты катары зарыл болгон. Бул жерде активдүүлүк инстинктивдүү болуп саналат. Адамзат коомчулугунда активдүүлүктүн таптакыр башка ыкмасы – аң-сезимдүү максатка негизделген ишмердүүлүк пайда болот. Тамак-аш табуудан башталган физикалык жашап кетүүнү камсыз кылуу процесстеринде табигый түрдө пайда болгон максаттуулук акырындык менен адамдын активдүүлүгүнүн кыйла татаал чөйрөлөрүнө тарай баштайт. Анда баштапкы айныксыз оюндук шыктануулар багындырылат.