(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Бул макала өткөн кылымдын 20-30-жылдарындагы алгачкы кыргыз интеллигенциясынын алдыңкы өкүлдөрүнүн элдин философиялык көз карашын калыптандырууда ойногон тарыхий ролун сүрөттөйт. Өзгөчө “кызыл профессор” аталган Касым Тыныс- тановдун филологиялык, саясий жана агартуучулук ишмердигинин калктын көзүн ачууда, алдыңкы билимдердин уруктарын себүүдө ойногон ролу зор көңүл бурууга арзыйт. Ошону менен бирге, ошол кездеги алдыңкы илим-билимге ээ болушкан кыргыз азаматтарынын ишмердиги калктын философиялык көз карашын калыптандырууда ойногон ролу да белгиленет.