(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Буга чейин СССРдин кулашына көпчүлүк М.С. Горбачев күнөөлүү деп эсептешет. Либералдар аны чечкинсиз, радикалдуу чараларды көрбөй жатканы үчүн күнөөлөшөт. Консерваторлор Горбачевду СССРди жок кылуу үчүн АКШ менен сүйлөшүп алган чыккынчы деп эсептешкен. М. С. Горбачевдун башкаруусунда жашаган карапайым адамдар аны ачарчылык, товарлардын тартыштыгы жана көңүл калуу менен байланыштырышкан. Германия Горбачевду куткаруучу, анткени ал өлкөнүн биригүү процессинде негизги ролдордун бирин ойногон деп эсептеген. Алдынкы саясат таануучулар үчүн М.С. Горбачев эмгеги - Югославиядагыдай жарандык согуштун сценарийине жол бербегени. Бул макалада авторлор СССРдин кулашынын себеби ал түптөлгөн мезгилде эле башталганын, ал эми активдүү ыдыроо процесси 1960-жылдары М.С. Горбачев саясатка жаңыдан киришип жатканда, качандыр бир кезде СССРдин башчысы болом деп элестете да албаганын далилдей турган аргументтерди келтиришкен.