(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Пиридоксалдын L-α- гистидин менен аракеттенишүү механизми жана кинетикасы изилденди. L-α- гистидин менен пиридоксалдын конденсациясы ар түрдүү үч кинетикалык стадия аркылуу жүрөт: биринчи тез стадия- амин кислоталарынын пиридоксалга кошулуп амин спиртин пайда кылат. Андан кийин кайра курулуу жүрөт, жай жүргөн стадия-амин спиртинин Шиффтин негиздерин пайда кылуу менен жүргөн дегидратациясы жана өтө жай жүрүүчү стадия - L-ɑ-аминкислоталык фрагменттен СО2, Шиффтин негиздеринин хиноиддик структураны кайра пайда кылуусу, андан кийин жүргүзүлгөн гидролиз пиридоксаль менен гистаминди пайда кылуу менен жүрөт. L-α-гистидин пиридоксалдын конденсациясынын продуктуларынын химиялык айлануусунун схемасы келтирилген.