(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2023)
Математикалык физиканын маселелеринин областында жекече туундулардагы дифференциалдык теңдемелер менен байланышкан ар түрдүү класстагы тескери маселелер изилденген. Ушул маселелердин арасында чыгарылыштары өзгөчөлөнүшкөн функциялардын классындагы Вольтеррдин биринчи жана үчүнчү түрдөгү сызыктуу жана сызыктуу эмес теңдемелери пайда болуучу маселелер өзгөчө орунду ээлешет, анткени алардын изилдениши азырынча чыгарылыштардын жалпы ыкмаларына ээ эмес. Кээ бир учурларда кичине параметрге салыштырмалуу сингулярдуулукка ээ болуучу өзгөчөлөнгөн мааниде регуляризациялоо методу менен байланышкан изилдөөлөрдүн ыкмалары иштелип чыккан. Ушуга байланыштуу берилген макалада чыгарылышы өзгөчөлөнүшкөн функциялардын классындагы Вольтеррдин сызыктуу эмес биринчи түрдөгү теңдемеси пайда болуучу коэффициенттүү тескери маселеси изилденип жатат. Көптөгөн прикладдык маселелерде ушул сыяктуу маселелер кездешет. Мисалы, кыртыштын нымдуулук алып жүрүүчүлүк маселеси, геометриялык оптика ж.б. Мына ушулар берилген эмгектин актуалдуулугун белгилешет.