(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Изилдөө Кыргыз Республикасынын Улуттук илимдер академиясынын Э. Гареев атындагы Ботаникалык багынын шартында жүргүзүлгөн. Изилдөө объектилери болуп ар кайсы аймактардан алынып келинген алмуруттун коллекциялык сорттору саналат. Изилдөөнүн максаты – Чүй өрөөнүндө алмурут сортторунун тыныгуу мезгилин аныктоо. Бүчүрлөрдүн тыныгуу абалынан чыгуу мөөнөтүн аныктоо үчүн, бутактарды кесүү ыкмасы колдонулган. Алмурут сортторунун мөмө бүчүрлөрүнүн тыныгуу абалынан чыгуу мөөнөтү боюнча жыйынтыктар келтирилген. Тыныгуу мезгили узак болгон алмурут сорттору бөлүп чыгарылды.