(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Бул макалада коомдун, мамлекеттин жана айрым жарандардын ишмердүүлүгүндө маалыматтык коопсуздукту (мындан ары - ИС) камсыз кылуу менен катар кибертерроризмге каршы туруунун методикалык көйгөйлөрү баяндалган жана ачылган. Ошондой эле маалыматтын коопсуздугун камсыз кылуунун негизги жоболору, түшүнүктөрү жана аныктамалары, мөөнөттөрү, маалыматтык коопсуздуктун коркунучтарынын ар кандай түрлөрү жана булактары келтирилген, коомдун жана анын тутумунун ар кандай чөйрөлөрүндөгү тутумдардын ишмердүүлүгү үчүн маалыматтык коопсуздукту уюштурууукуктук методикалык жактан камсыздоо баяндалган жашоо цикл. Ошол эле учурда, жогорку технологияларды колдонуу бир эле учурда маалымат тутумдарынын ээлерине чоң жоопкерчиликти жүктөйт, тийиштүү деңгээлдеги коопсуздуксуз, ишенип берилген жана иштетилген маалыматтардын купуялуулугуна кепилдик берүү мүмкүн эмес. Белгилүү болгондой, мамлекеттик башкаруунун бардык чөйрөлөрүнө маалыматтык технологияларды жигердүү жана масштабдуу киргизүү шартында, бул көйгөйдүн актуалдуулугу жогорулайт. Ошол эле учурда, маалымат коопсуздугун камсыз кылуу маселелери жана кибер терроризмге каршы туруу маселелери доктриналык жана мыйзамдык деңгээлдерде бир катар документтерде козголгонуна карабастан, концептуалдык мамилеге ээ болбогонун баса белгилеп кетүү керек.