(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Макалада казактар менен кыргыздардын үй-бүлө жана нике мамилелериндеги каада-салттарынын өзгөчөлүктөрү изилденет, анткени бул жерден маданияттын эң архаикалык жана консервативдүү элементтерин байкоого болот.Кыз менен күйөөнүн социалдык, таптык, этникалык жана уруулук таандыктыгына, алардын динине байланыштуу никеге экзогамдык чектөөлөр каралат. Кудалашуу каада-салты, жесир аялды өлгөн күйөөсүнүн инисине үйлөндүрүү, өлгөн аялдын инисине жесир аялды никеге коюу жөрөлгөсү баяндалат. Кайын атасынын үйүндө калың үчүн иштеп жаткан күйөө, ошондой эле кыздарды ала качуу каралат. Казактын “Козы-Көрпеш менен Баян-Сулуу” элдик лирикасынан жана кыргыздын “Манас” эпосунан макалага байланыштуу үзүндүлөр берилген. Байыркы коомдук нике институттарынан да, диний-символикалык жана сыйкырдуу идеялардан да келип чыккан көптөгөн ритуалдык аракеттер жасалган үйлөнүү аземи да сүрөттөлөт.