(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Изилдөөбүздө кыргыз элинин руханий маданиятынын уникалдуу эстеликтеринин бири болгон кошок ырларынын жаралуу доору, этимологиясы, варианттары, эл арасынан топтолгон талаа материалдары менен адабияттардагы кошок ырлары салыштырылып тарыхый сереп берилди. Анткени, заман агымына жараша коомдо бүгүнкү күндө кошоктордун статусу төмөндөп кеткен учур. Маселени ушул таризде карап, эл арасынан информаторлордон жыйналган этнографиялык талаа материалдары жана кол жазмалар фондундагы материалдар, ошондой эле XIX-XX кылымдын башындагы тарыхый инсандарга арналган адабияттардагы кошок жанрынын негизинде анализденет. Кокон хандыгы жана Орус падышачылыгынын отор саясатына каршы элдин азаттыгы, кыргыз мамлекеттүүлүгү үчүн күрөшкөн тарыхый инсандардын ишмердүүлүгү тууралуу баяндалат. Ошондой эле автордун жеке көз карашындагы сунуштар, илимий анализдер дагы макаланын акырында өзүнчө тыянак катары берилет.