(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
2017-2021-жылдары Устурт алдындагы кара тумоонун автономиялык очогунун аймагын изилдөөнүн жүрүшүндө чоң кум чычкандардын санынын азайгандыгы белгиленди. Негизги себеп болуп – жагымсыз тышкы факторлор, анын ичинде аба ырайынын (кургакчылык) таасири саналат. Бул кемирүүчүлөрдүн конуштарынын жыштыгынын азайышына жана анын натыйжасында популяциялардын структурасынын өзгөрүшүнө алып келди.