(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Баарына белгилүү болгондой, катализаторлор жаңы материалдарды иштеп чыгууда колдонулат жана алар чийки затты максаттуу түрдө өзгөртүүгө мүмкүндүк берет. Сейрек кездешүүчү, өтмө жана баалуу металлдардын негизиндеги катализаторлор өнөр жайда кеңири колдонулат. Металлдарды эффективдүү пайдалануу үчүн, аларды жогорку беттик аянтка, механикалык бекемдикке, сырткы чөйрөгө туруктуулукка, инерттүүлүккө жана туруктуулукка ээ болгон ар түрдүү ташыгычтарга отургузушат. Келтирилген адабияттык маалыматтарда физикалык методдор менен алынган катализаторлор классикалык методдор менен, мисалы, сиңирүү же калыбына келтирүү методдору менен алынган катализаторлорго салыштырмалуу жогорку конверсиялык жана каталитикалык активдүүлүккө ээ экендиги көрсөтүлгөн. Бул макала адабий булактардагы көмүртектүү катализаторлорду алуунун ыкмаларын талдоого арналган. Адабий булактарга талдоо жүргүзүү жогорку эффективдүү алып жүрүүчүлөрдү алуу жана катализаторлорду синтездөө үчүн Кыргызстандагы көмүрдү максаттуу түрдө модификациялоо ыкмаларын тандоого арналган.