(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Бул макалада Ысык-көл көлүнүн биогендик параметрлеринин өзгөрүшүндөгү сандык эсептөөлөрдүн жана натурдук изилдөөлөрдүн жыйынтыктары келтирилди. Фитопланктондун биомассасынын динамикасынын математикалык модели иштелип чыкты, хлорофиллдин маңызын баалоо ыкмасы, анын жарыктын кирүү тереңдигине жараша таралышы келтирилди. Ар кандай диапазондордо Ысык-көлдүн спутниктен алынган сүрөттөрдү карап чыгуунун негизинде биринчи жолу көл бетиндеги биогендик материалдардын аянты чоңоюшу алынды.