(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Бул илимий макалада пептон, лактоза, сахароза, лактальбумин гидролизаты жана желатинден турган алты стабилдештирүүчү чөйрөлөр, майда кепшөөчү жаныбарлардын кара тумоосу жана койлордун чечек оорусуна каршы ассоцияцияланган вакцинасын лиофилдик кургатуу жана сактоо боюнча стабилдештирүүдө алардын натыйжалуулугу боюнча тестирлөөдөн өтүштү. Ар кандай стабилдештирүүчү курамын камтыган ассоцияцияланган вакциналарынын натыйжалуулугу, алардын ар кандай температуралык шарттарда (минус 20 °C, 4 °C, (20-22) °C, жана (35-37) °C, 12 ай, 7 күн жана 5 күн тиешелүүлүгүнө жараша) лиофилдик кургатуудан жана сактоодон кийин атайын кан сары суусун колдонуу аркылуу вирустардын биологиялык активтүүлүгү бааланды. Контролду вакцина катары курамында стабилдештирүүчү чөйрөсү жок вакцина колдонулду. Жүргүзүлгөн изилдөөлөрдүн натыйжасында майда кепшөөчү жаныбарлардын кара тумоосу жана койлордун күл ылаӊына каршы ассоциацияланган вакцинасын лиофилдик кургатуу жана сактоодо тиешелүүлүгүнө жараша 3% жана 2% концентрациясындагы пептон-лактозадан турган комплексттүү чөйрө натыйжалуу стабилизатор болуп саналды