(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Бул илимий макалада Урал регионунда стратегиялык ветеринардык коопсуздукту камсыз кылуудагы илимий изилдѳѳнүн негизги багыттары каралган. Мал чарбасынан сапаттуу жана коопсуз продукцияны алууга ветеринариялык медицинага илимий ыңгайлуу жолдорун ѳркүндѳтүү менен биологиялык кѳрсѳткүчтѳрдү, айыл чарба аймактарда техногендик булгануудан сактоого трансграницалык ылаңдардан коргоо багытталган системаны түзүү маселелер камтылды. Ылаңды божомолдоо, диагноздоо, алдын алуу жана андан арылуу иштери ылаңдын козгогучунун молекулярдык-генетикалык мүнѳздѳмѳсүнѳ, антигендик пейзажына, малдын иммундук жана метоболитикалык абалына байланышынын фундаменталдуу маалыматтарга ылайык ыңгайлуу жол менен аткарылышы керек.