(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Тамак-аш организмдин трофикалык жана энергиялык жоготууларын гана толтурбастан, адаптацияга көмөктөшүүчү маалыматтык субстрат болуп саналат. Адаптогендер жана преносологиялык жана преморбиддик өзгөрүүлөрдү коррекциялоочу башка тамак-аш жана дары-дармек өсүмдүктөрү организмди бийик тоолуу шарттарга ылайыкташтыруу үчүн пайдалуу. Фитотерапия бийик тоолуу шарттарга ийгиликтүү көнүүгө өбөлгө түзгөн куралдардын чоң арсеналына ээ. Алиментардык фактордун таасири, дары-дармек өсүмдүктөрүнүн ыңгайлашуу процес синде, анын ичинде бийик тоолордун шартында кабыл алынышы боюнча келечектүү изилдөөлөр.