(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Тезистерде жогорку гипобарикалык гипоксия менен Ковид-19 пандемиясынын учурунда өпкөнүн катуу жабыркаган механизмдери каралат. Прогрессивдүү гипоксемиянын үч патофизиологиялык стадиясы, SpO2 нормалдуу жана төмөн деңгээли аныкталган, алар 3500 м бийиктикте үнсүз гипоксемия катары каралат. Ошондой эле бийик тоолуу жерлерде Covid-19 оорусунун азайышы байкалды. Алынган маалыматтар пневмолизисди жана коронавирустук инфекция мезгилинде өпкөгө таасир эткен өпкөнүн башка вирустук ооруларын дарылоого жардам берет.