(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Маанилүүлүгү: Ортодонтиялык коррекция менен бирге чайноочу булчуңдардын функционалдык абалын нормалдаштыруу үчүн миогимнастика активдүү колдонулат. Иштин максаты: Гимнастикалык көнүгүүлөрдүн өркүндөтүлгөн алгоритмдерин колдонуу менен чайноо аппаратынын системасын өнүктүрүү үчүн жагымсыз шарттарды жоюунун натыйжалуулугун баалоо. Изилдөөнүн материалы жана методдору: Изилдөөгө Воронеж шаарындагы No2 балдардын клиникалык стоматологиялык клиникасынын 10-12 жаштагы дисталдык тиштөөсу бар 64 бейтап (34 эркек, 30 кыз) катышты. Автордук метод боюнча миогимнастикалык көнүгүүлөрдү (1-топ) жана ортодонтиялык коррекция менен айкалыштырып стандарттык методду (2-топ) колдонгон пациенттерде туура чайноочу булчуңдардын тонусундагы дисбалансын аныкталышынын салыштырма талдоосу көнүгүүлөргө чейин жана 1-айдан кийин жүргүзүлгөн. Натыйжалар: Дарылоого чейинки этапта оорулуулардын чайноочу булчуңдардын тонусундагы дисбаланс боюнчатоптордун ортосунда салыштырууда статистикалык маанилүү айырмачылык (р=0,121) болгон эмес. 1 жана 2-группадагы пациенттердин арасында 1 ай дарылоодон кийин статистикалык маанилүү айырмачылыктар аныкталган. (p=0,012): 1-топтогу пациенттерде тонус дисбалансы менен ооруган балдардын саны 62,5% га, ал эми 2-топтогу пациенттерде 34,3%.-га төмөндөгөн. Корутунду: Стандарттык методго салыштырмалуу миогимнастикалык көнүгүүлөрдүн автордук алгоритмин колдонуунун натыйжалуулугу жогору экени аныкталган.