(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Электрдик талаанын жардамы колдонуп электрофизикалык иондоштуруунун (ЭПИ) негизинде агын суулардан сейрек кездешүүчү элементтерди (РЭ) бөлүп алуу технологиясы иштелип чыгылды. Ак-Буура дарыясынын сууну электр тогу менен иондоштуруу учурунда алынган сейрек кездешүүчү элементтердин максималдуу массалык концентрацияларын төмөнкү элементтер этүзөрү аныкталган: Bk, Tb, Hf, Ho ж.б. Алынган заттардын химиялык курамы электрофизикалык иондоштуруунун негизинде аныкталган. Электрофизикалык иондоштуруунун технологиясына таянып, агын сууларды түзүүчү химиялык элементтердин атомдорунун иондошуу потенциалдарынын ар кандай деңгээлдеги өзгөрүшү менен элементтерди селективдүү бөлүп алуу иондоштуруу аркылуу жүргүзүлдү. Агынды сууну электрофизикалык иондоштуруу учурунда алынган сейрек кездешүүчү элементтердин концентрациясынын өлчөмү электроддордун бетинин аянтына жана электроддордун ортосундагы аралыкка көз каранды экендиги аныкталган.