(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Макала фракталдык геометриянын жаңы ыкмаларын колдонуу менен кварц кумдарынын морфологиясын талдоого арналган. Изилдөө объектиси болуп Таш- Көмүр жана Озгур кендеринин кварц кумдары, ошондой эле бул кумдардын фракталдык өлчөмдөрүн аныктоонун изилдөө предмети саналат. Ошондой эле ошол эле кендердин кварц кумдарынын дисперстик курамын аныктоо. Логарифмдик торду түзүү үчүн компью- тердик программа түзүлдү, анын жардамы менен кум бөлүкчөлөрүнүн фракталдык өлчөмүн табуу үчүн параметрди (бурч тангенси) аныктоого болот. Өзүнө окшоштук теориясынын не- гизинде Таш-Көмүр жана Озгур кендериндеги кварц кумунун бөлүкчөлөрүнүн фракталдык өлчөмүн эсептөө модели түзүлгөн.