(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Бул макала көлөмдүү маалыматтарга кызыккандар үчүн жана биринчи кезекте аны чогултуу, талдоо жана колдонуу ишмердүүлүгү үчүн пайдалуу болот. Компьютерлер ар бир жумуш ордунда колдонулгандыктан, көлөмдүү маалыматтар өсөт жана бул маалыматтарды эффективдүү иштетүү, сактоо жана талдоо зарылчылыгы келип чыгат. Маалыматтык технологиялардын өнүгүшү менен бул маалыматты болжолдоодо жана план даштырууда колдонуу зарылчылыгы келип чыкты. Анткени маалыматтарды анализдөө так талдоону бере алат, тиешелүү анализдин так жыйынтыгы туура чечим чыгарууга жардам берет. Көлөмдүү маалыматтардын мааниси аларды анализдөө стадиясында гана пайда боло баштайт, пайдалуу аналитикалык маалыматтарды туура пайдалануу ишкананы башкаруунун натыйжалуулугун жогорулатат. Туура чечим, өз кезегинде, операциялык натыйжалуулукту жогорулатуу, чыгымдарды азайтуу жана туура эмес башкаруу тобокелдигин азайтат. Алдыңкы ишканалар прогноздоодо колдонула турган көлөмдүү маалыматтар аркылуу компаниянын тобокелдиктерин жана мүмкүнчүлүктөрүн түшүнүү үчүн маалымат аналитикасын колдонушат.