(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Бул макалада Ысык-Көл топурак климаттык зоналарынын маселелери талкууланат. Алардын белгилуу бир аймактын бетиндеги географиялык абалынын өзгөчөлүктөрү. Кыртыш-климаттык зоналардын пайда болушуна табигый факторлордун ар кандай таасири. Акыркы он жылдыктарда ландшафттардын абалына антропогендик таасир жылдан жылга көбөйүүдө. Бул көптөгөн себептерге байланыштуу. Кыртыш-климаттык зоналардын экологиясы жана жерди сарамжалдуу пайдалануудагы маанилүү багыт эл чарбасы үчүн чон мааниге ээ, жаратылышты урматтоо ар бир адамдын башкы милдети. Макалата Ысык-Көлдүн биосферасынын топурак-климаттык зоналары өтө ар түрдүү жана оригиналдуу экени белгиленген. Бирок топурак-климаттык зоналардын арасында антропогендик факторолдон жапа чеккен кыйла олуттуу аймактар бар.