(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Макалада Кытай Памиринде, Ооган Памиринде жана Чыгыш Памирде (андан ары Памир аймагы) жашаган кыргыздардын найман уруусу комплекстүү изилдөөгө алынат. Макаланын максаты – найман уруусуна байланыштуу тарыхый жана оозеки (санжыра) булактар изилдөөгө алуу жана талдоо. Памир аймагындагы наймандардын уруулук курамын аныктоого жана Кашкар, Кыргызстан, Өзбекстан жана Каратегин аймактарында жашаган кыргыз найман урууларынын уруктук параллелдерине өзгөчө көңүл бурулду. Тарыхый жана оозеки булактарды (кыргыз санжырасы) талдоонун негизинде Найман уруусунун уруулук бөлүнүшү калыбына келтирилди. Найман уруусунун курамына Оргу уруусу уруктук категория катарында киргизди, ал эми найман уруусунун курамындагы Нарай уругу төөлөс уруусунун уруктук бөлүкчөсү экендиги такталды. Автор Найман уруусунун калыбына келтирилген уруулук генеалогиялык дарагын сунуш кылган, ал таблица түрүндө макаланын аягында чагылдырылган.