(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
«Тегин» (тегин) титулу Кыргыз каганатындагы негизги жана маанилүү мамлекеттик-саясий кызматтардын бири болгон, титулду кагандын эң жакын туугандары, төрөлөрү б.а. тегиндер аскерлерди башкарып, элчи болуп дайындалып, мамлекеттик кызматта ар кандай функцияларды аткарышкан. Кыргыздардын енисей жазуусу «тегиндердин» кызматы (титулу) кыргыз кагандарынын династиялык уругуна таандык болгонун тастыктайт. Жазма булактардын (руникалык ж.б.) маалыматтары «тегин» мамлекеттик титулун II Чыгыш Түрк каганатынын башкаруучулары (682-744-ж.) гана эмес, VI кылымдагы кыргыз башкаруучу элитасынын өкүлдөрү да колдонушканы айтылат. -X кылымдар .Мындан тышкары, тегин (тегин) кызматы байыркы Сиунну (Сиунну), Жуанжуан (Чжуаньжуан), Табгачей (Вэй мамлекети), мамлекеттик-саясий жана аскердик башкаруу системасындагы эң жогорку династиялык титулдардын бири болгон. Түрк каганаттары, Сеянто, Токуз Огуздар, Ябгу мамлекети