(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Макалада Ысык-Көл облусунда туризм тармагын өнүктүрүүнүн учурдагы абалы жана анын аймактын социалдык-экономикалык көрсөткүчтөрүнө тийгизген таасири каралат. Аймакка келген туристтердин абалына, облустун туристтик-рекреациялык ресурстарынын учурдагы абалына жана колдонулушунастатистикалык анализ жүргүзүлгөн. Ысык-Көл облусунун уникалдуу жаратылыш экосистемаларын сактоо жана жаратылыш ресурстарын сарамжалдуу пайдалануу аркылуу адамдын жашоосу үчүн жагымдуу чөйрөнү түзүү боюнча мамлекеттин стратегиялык милдеттери каралат. Макалада Ысык-Көл облусунун мейманканалары жана конок үйлөрү, коомдук тамактануу ишканалары, туристтик агенттиктер, Каракол лыжа базасы жана башка фрирайд базалары (Жыргалаң, Боз-Учук, Алтын-Арашан) изилденди. «Тамчы», «Каракол» аэропортторунун потенциалы каралды. Каракол аэропортун реконструкциялоо облустун социалдык-экономикалык өнүгүүсүнө да салым кошууда. Туризм тармагын өнүктүрүү кластердик ыкмага негизделген. Туризмди туруктуу өнүктүрүү маселелери каралды. SWOT - анализинин негизинде Ысык-Көл облусунун социалдык-экономикалык көрсөткүчтөрүн жакшыртууга жана туризм тармагын өнүктүрүүгө салым кошо ала турган негизги көйгөйлөр аныкталып, сунуштар берилди.