(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Атбашы кырка тоосундагы астыңкы пермдин (арпа свитасынын) конгломераттарынынарасындагы эклогит сыныктарынын петрологиялык, минералогиялык жана геохимиялык мүнөздөмөлөрү изилденип, эклогиттердин пайда болушунун Р-Т шарттары аныкталды. Бул эклогиттер негизинен гранат, омфацит, эпидот, глаукофан, хлорит, слюда, кварц жана акцессордук минералдардан турат. Эклогиттер океандык арал тоосунун жана орто океан кыркаларынын (MORB) базальттарынан пайда болуп, эпидот-глаукофансланец фациясынан баштап жогорку басымдагы (T = 490–590 °C; P = 15 кбар) эклогит фациясына чейин прогрессивдүү метаморфизмге дуушар болуп, андан кийин жашыл сланец фация шартындагыретрограддык өзгөрүүлөргөөткөн. Конгломераттардагы эклогит сыныктарынын пайда болуу Р-Т шарттары Чолоктөр подкомплексинин эклогиттеринин эволюциясына окшош.