(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Макала башка аймактарга салыштырмалуу бир кыйла татаал жана оор жашоо шарттары менен байланышкан тоо жашоо мүнөзүнүн өзгөчөлүктөрүн сүрөттөйт. Тоо тургундары катаал климаттык шарттар, айыл чарба өндүрүмдүүлүгүнүн төмөндүгү, жашоону камсыз кылуу үчүн логистикалык жана энергетикалык чыгымдардын жогору болушу, коммуникациянын обочолонушу жана рыноктор менен байланыштын жоктугу же начардыгы, социалдык жана экономикалык кызматтарга жетүүнүн чектелгендиги сыяктуу кыйынчылыктарга туш болушат. Бул факторлор тоодогу экономикалык ишмердүүлүктү өзгөчө татаал жана кооптуу кылып, жакырчылыкты, социалдык чыр-чатакты жана саясий туруксуздукту жаратат. Тоолуу өлкөлөрдөгү абалды социалдык-экономикалык жактан турукташтыруу, тоолорду туруктуу өнүктүрүү үчүн тышкы карызды кечүү жана алмаштыруу сунушу айтылды.