(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Бул макалдаалгачкы философтор өздөрүнө чейинки ойчулдардын, акындардын дүйнө таануучулук жана гуманисттик принциптерин улантуу менен, алар дүйнө жана аны таанып билүүнүн салыштырмалуу экендигин көрсөтүшкөндүгү тууралуу айтылат. Кыргыз элиндеги өткөн учурдун философтору катары Калыгул Бай уулу, Арстанбек Буйлаш уулу жана Молдо Кылыч Шамыркан уулу өздөрүнүн чыгармачылыгындагы философиялык анализдин объекттин түзүп, кыргыздын коомдук жашоосундагы идеологияны бийиктикке алып чыгышкан.Дүйнөлүк улуу философтордун эмгектерин Кыргызстандын улуу ойчулдарынын эмгектери менен жуурулуштуруп, илимий жактан жайылтууда эбегейсиз эмгек кылган улуу окумуштуу А.Алтмышбаевдин кыргыз философиясындагы алган орду тууралуу айтылат.