(untitled) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2022)
Пиридоксалдын L-α- жана D-ɑ-валин менен аракеттенишүү механизми жана кинетикасы изилденди. Салыштырмалуу шарттарда L-α- жана D-ɑ-валин менен пиридоксалдын конденсациясы ар түрдүү үч кинетикалык стадия аркылуу жүрөт: биринчи тез стадия- амин кислоталарынын пиридоксалга кошулуп амин спиртин пайда кылуусу, экинчи, жай жүрүүчү стадия-амин спиртинин Шиффтин негиздерин пайда кылуу менен жүргөн дегидратациясы, жана үчүнчү эӊ жай жүрүүчү стадия - L-ɑ-аминкислоталык фрагменттен суутектин ɑ-атомунун бөлүп чыгуусу жана D- аминкислотасынын фрагментинен декарбоксилдешүүнүн жүрүүсү, Шиффтин негиздеринин хиноиддик структураны кайра пайда кылуусы, андан кийин жүргүзүлгөн гидролиз пиридоксаминдин, кетокислотанын жана альдегиддин пайда болуусуна алып келет. L-α-жана D-ɑ-валиндин пиридоксалы менен болгон конденсациясынын продуктуларынын химиялык айлануусунун схемасы келтирилген.